top of page
logo IBITA

Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ BOBATH

 στη Νευρολογική Αποκατάσταση

Μετά την εγκατάσταση μιας νευρολογικής βλάβης σε ενήλικες ασθενείς, οι διαδικασίες κινητικής αποκατάστασης αποτελούν προτεραιότητα. Ο κύριος στόχος είναι η μεγαλύτερη δυνατή επανάκτηση λειτουργικών δραστηριοτήτων. Μέσα στο εύρος παρεμβάσεων και προσεγγίσεων που εφαρμόζονται σήμερα, η Bobath είναι από τις πλέον δημοφιλείς σε διεθνές επίπεδο.


Η  Bobath είναι μία προσέγγιση επίλυσης προβλημάτων στην αξιολόγηση και θεραπεία ατόμων με διαταραχές στη λειτουργία, την κίνηση και τον έλεγχο της στάσης εξαιτίας μίας βλάβης στο κεντρικό νευρικό σύστημα.  (IBITA 1996, Panturin 2001, Brock et al 2002, Raine 2006). Βλάβες του νευρικού συστήματος μπορεί να συμβούν σε καταστάσεις όπως το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, η Σκλήρυνση κατά Πλάκας, η νόσος του Parkinson, οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, οι κακώσεις Νωτιαίου Μυελού κ.ο.κ

Ως προσέγγιση, η Bobath χαρακτηρίζεται από την εφαρμογή συγκεκριμένων κλινικών μεθοδολογιών, τεχνικών θεραπείας και στρατηγικών διαχείρισης. Ταυτόχρονα εμπεριέχει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων που απαιτείται για τη διαδικασία επιλογής της κατάλληλης τεχνικής σε κάθε συγκεκριμένο ασθενή.


Η προσέγγιση πήρε το όνομα της από την Φυσιοθεραπεύτρια Berta Bobath και το Νευρολόγο Karel Bobath, που ξεκίνησαν να διατυπώνουν και να εφαρμόζουν τις ιδέες τους κατά τη δεκαετία του 1940 στην Αγγλία.


Οι Bobath εξέλιξαν τις ιδέες τους για την θεραπεία ενηλίκων ασθενών με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή παιδιά με εγκεφαλική παράλυση. Στο επίκεντρο των σκέψεων τους ήταν η προσπάθεια βελτίωσης της λειτουργίας τμημάτων του σώματος, των οποίων η κινητικότητα είχε περιοριστεί μετά από μία νευρολογική βλάβη. Μέσα από τις πρώτες παρεμβάσεις έγινε σαφές πως η μερική επανάκτηση κινήσεων στα πιο επιβαρυμένα μέλη ήταν εφικτή, κάτι το οποίο τεκμηριώθηκε επιστημονικά τις προσεχείς δεκαετίες μέσω ερευνών για την νευροπλαστικότητα.

Παράλληλα, η Berta Bobath επικεντρώθηκε στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κίνησης, μέσα από διαδικασίες ανάλυσης της κίνησης . Ουσιωδώς, ανέλυσε σε βάθος την κίνηση και μεγάλο κομμάτι της γραπτής δουλειάς της δίνει έμφαση στην ανάλυση των φυσιολογικών ακολουθιών της κίνησης, με στόχο την προαγωγή κινήσεων με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και λιγότερη προσπάθεια.


Στη διαδικασία αυτή, η Berta Bobath ανέπτυξε εξειδικευμένους θεραπευτικούς χειρισμούς. Οι θεραπευτικοί αυτοί χειρισμοί αναφέρονται ως «διευκολύνσεις» και ως στόχο έχουν να διδάξουν τον ασθενή ένα διαφορετικό τρόπο κίνησης, η εκμάθηση του οποίου θα οδηγήσει στην κινητική εξέλιξη.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, η προσέγγιση ενσωμάτωσε δεδομένα  του κινητικού ελέγχου, της κινητικής μάθησης, της νευρομυϊκής πλαστικότητας και της εμβιομηχανικής. Η εμπειρία εξειδικευμένων κλινικών θεραπευτών καθώς και οι ανάγκες και οι προσδοκίες του ασθενή αποτέλεσαν επίσης πυλώνες ανάπτυξης. 

To 1983 Ιδρύθηκε η International Bobath Instructors Teaching Association (IBITA). Η IBITA αποτελεί ένα διεθνή εκπαιδευτικό οργανισμό, που παρέχει μεταπτυχιακή κλινική εκπαίδευση σε Φυσικοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Ιατρούς και Λογοθεραπευτές σχετικά με την προσέγγιση Bobath. Μέλη της IBITA είναι εκπαιδευτές επιφορτισμένοι με την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας πάνω στην προσέγγιση Bobath. Σήμερα η IBITA αριθμεί περισσότερους από 255 καθηγητές σε 29 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Περισσότερες πληροφορίες για τη θεραπευτική φιλοσοφία της προσέγγισης Bobath εδώ..

Προσεχή σεμινάρια Bobath που απευθύνονται σε επαγγελματίες υγείας.

Bobath: About Me
IDIO-440_edited ψροπ.jpg
Bobath: Image
bottom of page