top of page
διευκόλυνση Bobath άκρα χείρα

Η ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Νευρολογική Φυσικοθεραπεία: Οι εξειδικευμένες τεχνικές αποκατάστασης στοχεύουν στην κινητική επανεκπαίδευση λειτουργικών δραστηριοτήτων, όπως η βάδιση.  Η κινητικότητα μπορεί να επηρεάζεται από νευρολογικές παθήσεις ή τραυματισμούς.

Η Φυσικοθεραπεία σε Παθήσεις και Τραυματισμούς του Νευρικού Συστήματος


Οι Νευρολογικές Παθήσεις 

Μια σειρά παθήσεων και τραυματισμών σε ενήλικες μπορούν να προσβάλλουν την φυσιολογική λειτουργία του Νευρικού Συστήματος.

Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν, εκτός άλλων:

  • το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο

  • η Σκλήρυνση κατά Πλάκας

  • οι Κρανιοεγκεφαλικές Κακώσεις

  • η νόσος του Parkinson

  • Οι Νεοπλασίες του Νευρικού Συστήματος

  • Οι Κακώσεις Βραχιονίου Πλέγματος

  • Οι Κακώσεις ή Βλάβες Περιφερικών Νεύρων 



Συμπτώματα που Επηρεάζουν την Κίνητικότητα

Μέσα από νευρικές δυσλειτουργίες του ΚΝΣ, παρατηρείται  η διαταραχή σε ένα μεγάλο φάσμα νευρολογικών διεργασιών, που μπορούν να αφορούν την κίνηση μελών του σώματος στο χώρο, τη στάση, την ισορροπία, το μυϊκό τόνο, την αισθητικότητα, τη συγκέντρωση, τη μνήμη και πολλές άλλες.


Σε επίπεδο καθημερινής διαβίωσης παρατηρείται δυσχέρεια στην πραγματοποίηση καθημερινών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη μετακίνηση,  την προσωπική υγιεινή, τις οικιακές εργασίες, καθώς και την επαγγελματική ενασχόληση. Κάθε άτομο και σε συνάρτηση με την παθολογία, βιώνει σε διαφορετικό βαθμό αυτές τις δυσκολίες της καθημερινότητας, όπως επίσης και με διαφορετικό τρόπο.

Η Νευροπλαστικότητα βάση της Διαδικασίας Aποκατάστασης 

Η αποκατάσταση της κίνησης αποτελεί πρωταρχικό στόχο για τον ασθενή προκειμένου να επανακτήσει δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.

Η κινητική αποκατάσταση  είναι διεπιστημονική και περιλαμβάνει τη φροντίδα από διαφορετικές ειδικότητες αποκατάστασης.  Κύριος στόχος της αποκατάστασης είναι η μάθηση κινητικών δεξιοτήτων που μπορούν να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων, την αυτονομία και την ποιότητα ζωής. Η Φυσικοθεραπεία αποτελεί μία κύρια  ειδικότητα σε αυτή τη διαδικασία.  

Η φυσικοθεραπεία σήμερα, θεωρείται ένας από τους κύριους πυλώνες προαγωγής της  νευροπλαστικότητας, του κύριου μηχανισμού του Νευρικού Συστήματος για να αλλάζει δομή και λειτουργία. Κατα αυτό τον τρόπο η νευρολογική φυσικοθεραπεία αποτελεί μία κύρια  ειδικότητα της σύγχρονης  Νευροαποκατάστασης

Η Νευρολογική Φυσικοθεραπεία

Το πρόγραμμα φυσικοθεραπείας σε νευρολογικές παθήσεις θα πρέπει να σχεδιάζεται με βάση τις ανάγκες του ασθενή και σε συνεργασία με την ιατρική ομάδα.

Πρωταρχικά, θα πρέπει να υπάρχει μία συστηματική κλινική αξιολόγηση των συμπτωμάτων, καθώς και η εκτίμηση της βαρύτητας που έχουν τα συμπτώματα αυτά στην καθημερινότητα του ασθενή. Παράλληλα, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως η γενική υγεία, η πορεία της νόσου, η λήψη φαρμακευτικής αγωγής, οι κοινωνικές και εργασιακές συνθήκες του ατόμου. Η συλλογή των παραπάνω δεδομένων κατά τη διαδικασία αξιολόγησης αποτελεί και τη βάση ενός εξατομικευμένου προγράμματος αποκατάστασης.

Είναι σημαντικό να καταμετράται η αποτελεσματικότητα του προγράμματος αποκατάστασης, μέσω της χρήσης λειτουργικών μετρήσεων, μέσα στο χρόνο. Μέσα από αυτή τη διαδικασία λαμβάνονται χρήσιμες πληροφορίες για τυχόν αναδιαμόρφωση της θεραπευτικής παρέμβασης.

Συχνά, η αποκατάσταση νευρολογικών παθήσεων εκλαμβάνεται  λανθασμένα συνώνυμη με την μυϊκή ενδυνάμωση. Αν και η μυϊκή ενδυνάμωση αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρέμβασης, η θεραπευτική παρέμβαση εμπεριέχει το συνυπολογισμό αισθητικών, αντιληπτικών, γνωσιακών και μυοσκελετικών βλαβών.

Ενδεικτικά, η θεραπευτική παρέμβαση  εμπεριέχει τη χρήση ειδικών τεχνικών αποκατάστασης, όπως Bobath, PNF και Motor relearning,  από τον εξειδικευμένο θεραπευτή.  Η προσέγγιση Bobath, χαρακτηρίζεται από την εφαρμογή συγκεκριμένων κλινικών μεθοδολογιώντεχνικών θεραπείας και στρατηγικών διαχείρισης. Οι τεχνικές θεραπείας περιλαμβάνουν εξειδικευμένους θεραπευτικούς χειρισμούς. Οι θεραπευτικοί αυτοί χειρισμοί αναφέρονται ως «διευκολύνσεις» και ως στόχο έχουν να διδάξουν τον ασθενή ένα διαφορετικό τρόπο κίνησης, η εκμάθηση του οποίου θα οδηγήσει στην κινητική εξέλιξη.

Συχνά συστήνεται η χρήση εξειδικευμένου τεχνολογικού εξοπλισμού (π.χ. Functional Electrical Stimulation) ή βοηθημάτων, καθώς και ορθωτικών συσκευών.

Για Άρθρα σχετικά με τις διαδικασίες αποκατάστασης των νευρολογικών παθήσεων εδώ>>

Φυσικοθεραπεία στο Σπίτι

Πολύ συχνά, ασθενείς με νευρολογικά προβλήματα λαμβάνουν θεραπεία στο σπίτι (κατ' Οίκον Φυσικοθεραπεία), είτε λόγω δυσκολιών μετακίνησης, είτε για την πληρέστερη προσέγγιση λειτουργικών δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται στο οικιακό περιβάλλον ( χρήση τουαλέτας, μπάνιου, μαγειρική, μεταφορά από και προς το κρεββάτι κ.ο.κ.). Τα τελευταία χρόνια, η εξέλιξη των θεραπευτικών μεθόδων και του βοηθητικού εξοπλισμού επιτρέπουν την προαγωγή του θεραπευτικού αποτελέσματος σε ένα μεγάλο εύρος ασθενών με νευρολογικά προβλήματα. 


Περισσότερες πληροφορίες για τη Νευρολογική Φυσικοθεραπεία στο σπίτι  εδώ>>


Νευρολογικές Παθήσεις: Image
bottom of page